با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری ایران، فشار بیشتر بر رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران داخلی و خارجی

در حالی که کارزار رسمی انتخابات در ایران از تاریخ ۴ خرداد آغاز شده است، گزارش‌گران بدون مرز (RSF) باردیگر نبود اطلاع‌رسانی مستقل، سانسور تحمیل شده بر رسانه‌ها و تهدید روزنامه‌نگاران از سوی رژیم را محکوم می‌کند.

با چینش  نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان قانون اساسی که اصلی‌ترین افراد آن را رهبر انقلاب اسلامی علی خامنه‌ای به شکل مستیقیم و یا غیر مستقیم منصوب می‌کند، امیدی به برگزاری انتخابات روشن و شفاف و منصفانه ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ نیست.

 

اما رژیم تنها به برگزاری مضحکه‌ای به نام انتخابات بسنده نکرده است که سانسوری همه جانبه‌ را نیز بر رسانه‌ها اعمال می‌کند و با احضار و تهدید روزنامه‌نگاران و شهروند خبرنگارانی که در رسانه‌ها و یا شبکه‌های اجتماعی در باره انتخابات و یا برخی نامزدها ابراز نظر کرده‌اند،  آن‌ها را از ایفای نقش اطلاع رسانی مستقل و آزاد باز می‌دارد.  از تاریخ ۶ خرداد تاریخ آغاز ثبت نام نامزدها برای انتخابات، RSF دست‌کم ۴۲ مورد احضار و تهدید را بدست دادستانی و ماموران وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه پاسداران برشمرده است. ممنوع کردن‌هایی چون « تشویق به رای ندادن و انتقاد از انتخابات» و یا « انتقاد از ابراهیم رییسی» روحانی نزدیک به علی خامنه‌ای و رییس کنونی دستگاه قضایی و نامزد ریاست جمهوری  به رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران ابلاغ شده است که خود روشنگر چگونگی برگزاری انتخابات است.

 

رضا معینی مسئول دفتر افغانستان و ایران RSF در این باره می گوید : « جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه ماده ۲۵ میثاق جهانی حقوق مدنی و سیاسی که «  تضمین کننده بیان آزادانه اراده انتخاب کنندگان باشد» و همچنین ماده ۱۹ این میثاق که تضمین آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات و پیش‌شرطی است که رای دهندگان باید از آن برای انتخاب بهره‌مند شود، رعایت و اجرا نکرده است. ایران از سال ۱۳۵۴ امضا کنندگان این میثاق است. با تهدید روزنامه‌نگاران، سانسور رسانه‌ها، مسدود سازی سایت‌های اطلاع‌رسانی و شبکه‌های اجتماعی و سرکوب اندیشه‌های منتقد نمی‌توان انتخاباتی دمکراتیک و شفاف برگزار کرد.»

 

در حالی که خبرگزاری‌های حاضر در کشور نمی‌توانند موضوع‌های حساس را پوشش دهند و مجبور به  رعایت خطوط قرمز خودسرانه و تحمل شده‌ی رژیم هستند، پوشش انتخابات از سوی رسانه‌های خارجی داوی جدی برای حکومت است. سال‌هاست که کمیته‌ای متشکل از نمایندگان وزارت اطلاعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزرات خارجه خبرنگاران خارجی را برای ورود به ایران گزینش می‌کنند. بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی RSF  شماری از درخواست‌های ویزای روزنامه‌نگارانی که نوشته یا برنامه ای با محتوای انتقادی در باره رژیم نوشته‌ و تهیه کرده‌اند، از سوی سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی رد شده است.

 

شماری از خبرنگاران خارجی که ویزای خود را دریافت کرده‌اند، « دعوت شده‌اند» در یک هتل خاص اقامت کنند. این خبرنگاران نه تنها از سوی وزارت ارشاد و نهادهای امنیتی زیر نظرداشت هستند که از سوی آژانس های خدماتی تحمیل شده از سوی وزارت ارشاد نیز مهار می‌شوند. همزمان بسیاری از خبرنگاران بخش‌های فارسی زبان رسانه‌های جهانی و یا شبکه‌های تلویزیونی و سایت‌های اطلاع‌رسانی مستقل در خارج از کشور بدست نهادهای امنیتی و دستگاه قضایی تهدید شده‌اند.

 

جمهوری اسلامی ایران در رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات ۲۰۲۱ گزارش‌گران بدون مرز از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۴ قرار دارد.

Publié le
Mise à jour le 11.06.2021